Viiniposti // Insinöörikansan tasting @ Ruosniemi Brewery Helsinki Shop & Tap Room 16.12.2021

Viiniposti järjesti ensimmäisen oluttastinginsa Ruosniemi Breweryn Helsinki Shop & Tap Roomissa 16.12.2021 (20 €). Talouden humanisti päätti urheasti uskaltautua paikalle listalla olleista IPA-oluista huolimatta, talouden insinöörille tasting oli taas lähes välttämättömyys.

Insinöörikansan oluista oli kertomassa toimitusjohtaja Juho-Matti Karpale, yksi porilaisen panimon perustajista.

Ruosniemen Insinööri
session IPA; IBU 42; 4,7 %
Humalat Azacca, Cascade, Centennial, Citra, Simcoe

Insinööri sisältää Pohjois-Amerikan länsirannikon mäntyisiä ja sitruunaisia humalia anteliaasti annosteltuna.

Insinööri on Ruosniemen panimon ensimmäisiä oluita, joka myy edelleen hyvin. Alkoholia on tasan sen verran, mitä sai aikanaan olla maitokaupoissa myydyssä keskioluessa. Tavoitteena oli tehdä alkoholimäärän sallimassa rajassa mahdollisimman tuhti ja juotava IPA, joten siinä on käytetty runsaasti humalaa.

Oluen tuoksussa oli havua, greippiä ja appelsiininkuorta. Maussa oli hyvin katkeruutta, vaikka mitattuna sitä oli vain 42 IBU. Katkeruus vahvistui jälkimaussa eli loppuliu'ussa. Makua oli kunnolla ja juotavuuskin oli kohdallaan eli kyseessä oli hyvä perus-IPA.

Ruosniemen DDH IPA
India Pale Ale; IBU 36; 5,6 %; 4,30 €
Humalat Columbus, Amarillo, Cashmere, Mosaic

Tuplakuivahumaloitu pohjahiivaolut

Oluen tuoksu oli raikkaampi kuin Insinöörin, mutta muuten aromimaailma oli pitkälti sama. Aromeissa oli lisäksi hedelmäisyyttä ja hieman mangoa. Maku oli kevyempi kuin Insinöörin. Katkeruus tuntui kuitenkin voimakkaammalta, vaikka tässä on vähemmän IBU:ja. 

DDH IPA oli Jussin suosikki maistetuista IPA-oluista.

Ruosniemen Sabro NEIPA
New England IPA; IBU 38; 5,6 %; 4,30 €
Humala Sabro

Sabrolla humaloitu olut oli todellinen hedelmäpommi. Pehmeässä tuoksussa oli aprikoosia, mandariinia, appelsiininkuorta, ananasta ja hieman kookosta. Kaksi jälkimmäistä olivat maussa voimakkaampia kuin tuoksussa, ja maku toikin mieleen piña coladan. Suutuntuma oli keskitäyteläinen ja katkeruutta oli kohtalaisesti. Kookos ja ananas hallitsivat myös jälkimakua. 

Sabro NEIPA oli Jussin mielestä tastingin toiseksi paras IPA.

Ruosniemen Mokkapala Imperial Brown Ale + kookos
brown ale; IBU 35; 7 %
Humala Columbus

Porin paahtimon kahvilla ja kaakaonibseillä ryyditetty pintahiivaolut

Taproomin hanassa oli (ja on ehkä vieläkin) saatavilla Mokkapalan erikoisversio, jossa oli mukana myös kookosta. Kookos hallitsikin tuoksua, jossa oli myös tummaa suklaata, kahvia ja vaniljaa. Maussa aromimaailma muuttui vastakkaiseksi kookoksen ollessa miedompaa kuin tuoksussa. Kahvinen paahteisuus vahvistui jälkimaussa. 

Porissa mokkapalaa kutsutaan muuten masaliisaksi, mutta kukaan ei tiedä miksi.

Ruosniemen Imperial Stout Rye Malt Whisky 2021
tynnyrikypsytetty imperial stout; 10 %; 7,50 €
Humala Columbus

Tämä on Vuorineuvos-oluen erikoisversio, joka on kypsytetty Kyrön viskitynnyrissä - taproomista saa myös kyseistä viskiä, jos haluaa verrata sitä olueen.

Paahteinen tuoksu oli hitusen makea ja hieman viskinen. Siinä oli kahvia, tummaa toffeeta ja viikunaa. Täyteläinen maku oli tuoksun tavoin makea, mutta ei ylettömän makea. Maussa oli tuoksun aromien lisäksi vaniljaa, hunajaa sekä metsämarjoja. Tuoksun kahvinen paahteisuus voimistui maussa nokikahviksi. Alkoholin määrän huomasi, mutta se ei maistunut läpi. 

Imperial Stout Rye Malt Whisky 2021 oli meidän molempien suosikki. Summa summarum

Insinöörikansan nimikko-olut jäi tastingissa muiden oluiden jalkoihin. Siitä ei löytynyt samanlaisia ulottuvuuksia kuin muista, mutta ei sekään huono ollut.