Viiniposti järjesti ensimmäisen oluttastinginsa Ruosniemi Breweryn Helsinki Shop & Tap Roomissa 16.12.2021 (20 €). Talouden humanisti päätti urheasti uskaltautua paikalle listalla olleista IPA-oluista huolimatta, talouden insinöörille tasting oli taas lähes välttämättömyys.
Insinöörikansan oluista oli kertomassa toimitusjohtaja Juho-Matti Karpale, yksi porilaisen panimon perustajista.
Ruosniemen Insinööri
session IPA; IBU 42; 4,7 %
Humalat Azacca,
Cascade, Centennial, Citra, Simcoe
Insinööri sisältää Pohjois-Amerikan länsirannikon mäntyisiä ja sitruunaisia humalia anteliaasti annosteltuna.
Insinööri on Ruosniemen panimon ensimmäisiä oluita, joka myy edelleen
hyvin. Alkoholia on tasan sen verran, mitä sai aikanaan olla maitokaupoissa
myydyssä keskioluessa. Tavoitteena oli tehdä alkoholimäärän sallimassa rajassa
mahdollisimman tuhti ja juotava IPA, joten siinä on käytetty runsaasti
humalaa.
Oluen tuoksussa oli havua, greippiä ja appelsiininkuorta. Maussa oli hyvin
katkeruutta, vaikka mitattuna sitä oli vain 42 IBU. Katkeruus vahvistui
jälkimaussa eli loppuliu'ussa. Makua oli kunnolla ja juotavuuskin oli
kohdallaan eli kyseessä oli hyvä perus-IPA.
Ruosniemen DDH IPA
India Pale Ale; IBU 36; 5,6 %;
4,30 €
Humalat Columbus,
Amarillo, Cashmere, Mosaic
Tuplakuivahumaloitu pohjahiivaolut
Oluen tuoksu oli raikkaampi kuin Insinöörin, mutta muuten aromimaailma oli pitkälti sama. Aromeissa oli lisäksi hedelmäisyyttä ja hieman mangoa. Maku oli kevyempi kuin Insinöörin. Katkeruus tuntui kuitenkin voimakkaammalta, vaikka tässä on vähemmän IBU:ja.
DDH IPA oli Jussin suosikki maistetuista IPA-oluista.
Ruosniemen Sabro NEIPA
New England IPA; IBU 38; 5,6 %;
4,30 €
Humala Sabro
Sabrolla humaloitu olut oli todellinen hedelmäpommi. Pehmeässä tuoksussa oli aprikoosia, mandariinia, appelsiininkuorta, ananasta ja hieman kookosta. Kaksi jälkimmäistä olivat maussa voimakkaampia kuin tuoksussa, ja maku toikin mieleen piña coladan. Suutuntuma oli keskitäyteläinen ja katkeruutta oli kohtalaisesti. Kookos ja ananas hallitsivat myös jälkimakua.
Sabro NEIPA oli Jussin mielestä
tastingin toiseksi paras IPA.
Ruosniemen Mokkapala Imperial Brown Ale + kookos
brown ale; IBU 35;
7 %
Humala Columbus
Porin paahtimon kahvilla ja kaakaonibseillä ryyditetty pintahiivaolut
Taproomin hanassa oli (ja on ehkä vieläkin) saatavilla Mokkapalan erikoisversio, jossa oli mukana myös kookosta. Kookos hallitsikin tuoksua, jossa oli myös tummaa suklaata, kahvia ja vaniljaa. Maussa aromimaailma muuttui vastakkaiseksi kookoksen ollessa miedompaa kuin tuoksussa. Kahvinen paahteisuus vahvistui jälkimaussa.
Porissa mokkapalaa kutsutaan muuten masaliisaksi, mutta kukaan ei tiedä miksi.
Ruosniemen Imperial Stout Rye Malt Whisky 2021
tynnyrikypsytetty
imperial stout; 10 %; 7,50 €
Humala Columbus
Tämä on Vuorineuvos-oluen erikoisversio, joka on kypsytetty Kyrön viskitynnyrissä - taproomista saa myös kyseistä viskiä, jos haluaa verrata sitä olueen.
Paahteinen tuoksu oli hitusen makea ja hieman viskinen. Siinä oli kahvia, tummaa toffeeta ja viikunaa. Täyteläinen maku oli tuoksun tavoin makea, mutta ei ylettömän makea. Maussa oli tuoksun aromien lisäksi vaniljaa, hunajaa sekä metsämarjoja. Tuoksun kahvinen paahteisuus voimistui maussa nokikahviksi. Alkoholin määrän huomasi, mutta se ei maistunut läpi.
Imperial Stout Rye Malt Whisky 2021 oli meidän molempien suosikki.
Summa summarum
Insinöörikansan nimikko-olut jäi tastingissa muiden oluiden jalkoihin. Siitä ei löytynyt samanlaisia ulottuvuuksia kuin muista, mutta ei sekään huono ollut.