Olutreissu // Virtuaalinen pikkujoulutasting 4.12.2021


Olutreissu järjesti virtuaalisen pikkujoulutastingin 4.12.2021. Oluiksi oli valittu Keisari Stout, Maku IPA, Malmgård Kuningatar Sour Ale ja Mallaskoski Barley Wine tai samantyyliset oluet. Kaikkia oluita ei Sellon K-Citymarketissa tai Alkossa ollut, joten niiden sijaan stoutiksi valikoitui O'Maku Dry Stout ja Mallaskoski Barley Winen (joka on vanha tuttu) korvasi Kimito Ryewine.

Jussi osallistui tastingiin. 

Makupareiksi oli valittu taatelit joko pekoniin käärittynä tai saksanpähkinällä täytettynä (ne toimivat ikään kuin taatelikakun korvikkeena), piparkakku & sinihomejuusto, Vihreät kuulat ja sekalaiset suklaakonvehdit.



Maku Brewing Chinook IPA 
5,5 %; 2,99 € Sellon K-Citymarketissa

Olut oli väriltään kullankeltainen. Sen tuoksussa oli trooppista hedelmää, sitrusta, ananasta, mangoa sekä hieman greippiä. Katkerahko maku toisti tuoksun aromeja, mutta siinä oli enemmän hedelmäisyyttä kuin tuoksussa. Jälkimaku kallistui sitruksen ja greipin suuntaan. Katkeruutta oli omaan makuuni sopivasti, tykkäsin.

Oluen pariksi suositeltiin pekonitaatelia ja se olikin loistava yhdistelmä. Chinook IPA kävi ihan hyvin myös Geisha-konvehtien sekä piparkakku & homejuusto -yhdistelmän kanssa. 

Malmgård Kuningatar Sour

5,0 %; 3,19 € Sellon K-Citymarketissa

Väriltään tummanpunainen Kuningatar Sour on maustettu vadelmalla, mustikalla ja mansikalla. Niistä mustikka erottui tuoksussa vahvimpana aromina. Tuoksussa oli myös vähän happamuutta. Maku oli samankaltainen kuin tuoksu, mutta siinä maistuivat kaikki marjat. Olut ei ollut kovin hapan.

Oluen makuparina olivat Vihreät kuulat. Yhdistelmänä se oli ihan hyvä, kun oluen happamuus ja marjaisuus voimistuivat. Muut ruoat eivät sen sijaan oikein toimineet sen kanssa, ja noin yleisesti ottaen hapanoluille ei suositeltu tulisia ja etikkaisia ruokia. Yksi osallistujista sanoi myös siikamoussen toimivan sen kanssa.



Maku Brewing O´Maku Dry Stout
3,9 %; 2,65 € Sellon K-Citymarketissa

Tummanruskean oluen tuoksussa oli paahteisuutta, tummaa suklaata ja vähän kahvia. Katkera maku toisti tuoksun aromeja paahteisuuden ollessa selkeästi vahvempaa kuin tuoksussa. Jälkimakua hallitsi tumma suklaa. Kokonaisuus oli kevyt, mikä ei yllättänyt, koska kyseessä on mieto olut. Tykkäsin.

O´Maku Dry Stoutin kanssa suositeltiin kokeilemaan konvehteja. Hieman yllättäen Fazerin tumma suklaa ei toiminut oluen kanssa kovin hyvin. Sen sijaan Geisha, Julia ja Fazermint sopivan oluen seuraksi. Vihreät kuulat eivät sopineet oluen kanssa lainkaan, sillä niiden päärynäisyys jyräsi oluen maun.



Kimito Ryewine
9,5 %; 5,97 € Alkossa

Tämäkin olut oli tummanruskeaa, mutta ei ihan niin tummaa kuin edellinen. Tuoksussa oli rusinaa, kuivahedelmää, siirappia ja hieman paahteisuutta. Makea maku toisti tuoksun aromeja, paahteisuutta oli hieman enemmän kuin tuoksussa. Alkoholi lämmitti, mutta ei maistunut läpi. Maukas olut.

Tämän kanssa suositeltu pipari & homejuusto toimi hyvin, muut ruoat sen sijaan eivät.

Summa summarum

Oluista Kimito Ryewine oli suosikkini. Olut- ja ruokayhdistelmistä puolestaan Chinook IPA ja pekonitaatelit oli suosikkini.