François Schmitt Bollenberg Pinot Noir 2020


Alsacelaisen François Schmittin viinitalon historia juontaa juurensa jopa vuoteen 1697 saakka. Tilalla on viljelty viiniä jo kauan, mutta aiemmin rypäleet myytiin osuuskunnalle. 1970-luvun alussa François Schmitt otti haltuunsa suvun maatilan, jolla oli silloin kolme hehtaaria viinitarhoja, ja alkoi laajentaa sitä vähitellen. Nykyään talolla on 13 hehtaaria viinitarhoja kolmella eri alueella ja se valmistaa viininsä biodynaamisesti.

François Schmitt Bollenberg Pinot Noir 2020
Alsace, Ranska; Pinot Noir; 20,50 € Viinimestarit.com:issa

Tuottaja Domaine François Schmitt

Etiketin mukaan mausteinen ja täyteläinen

Rypäleen mukaan
Pinot Noir: kirsikkaa, raparperia ja herukkaa, kukkaista hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja vähän tanniineja; nuorena mansikkaa ja vadelmaa sekä ruusua, orvokkia ja minttua, kypsytyksen myötä mausteita, paahtoleipää, vaniljaa sekä nahkaa

Ruokana harissakana, tabbouleh ja minttuinen jogurttikastike

Lyhyesti: marjainen ja mausteinen viini



Kommentit

M: Tummanpunaisen viinin tuoksussa on tummia marjoja, hapankirsikkaa, mustikkaa, mausteita sekä häivähdys paahteisuutta ja nahkaa. Viini on kohtalaisen täyteläinen ja mehukkaan marjainen, mutta kuitenkin hapokas ja raikas. Tanniinit tuntuvat pirteinä, mutta eivät erityisen hallitsevina. Kokonaisuus on mukavasti tasapainossa ja viini on miellyttävää kulauteltavaa ihan sellaisenaankin. Aluksi se on hieman pirskahteleva, mutta ilmaantuminen tekee viinille hyvää ja pirskahtelevuus katoaa ajan kanssa.

Ruoan kanssa viini sopii mukavasti. Kana on mausteista, mutta jogurttikastike tasapainottaa harissan tulisuutta ja toisaalta yrttinen tabbouleh on melko neutraalia, joten mikään ruoan elementti ei pääse hallitsemaan liikaa. Viinissä ei ole tulisuuden kanssa tappelevia tanniineja, mutta sen hapokkuus kannattelee ruokaa. Arvosanaksi viini saa +.

J: Viini on väriltään tummanpunaista. Tuoksussa on hapankirsikkaa, nahkaa, punaista marjaa ja aavistus viikunaa. Heti avaamisen jälkeen maku on pirskahteleva, mutta pirskahtelevuus katoaa nopeasti ilmaantumisen myötä. Hapokas maku toistaa tuoksun aromeja. Maussa on myös tummaa marjaisuutta, mustikkaa ja häivähdys karhunvatukkaa. Tanniineja on vähänlaisesti. Jälkimaku on hapankirsikkainen ja hieman mausteinen.

Harissakanan kanssa viini sopi kohtuullisen hyvin, vaikka harissan mausteisuus epäilytti etukäteen. Viini voisi kuitenkin sopia paremmin riistan tai poron seuraksi. Arvosanaksi Bollenberg Pinot Noir 2020 saa +.



Reseptit

Harissakana

1 kana tai broileri (noin 1,5 kg)
2 rkl harissaa (esim. Baba Harissa)
4 rkl hunajaa
1-2 valkosipulin kynttä murskattuna
1/2 rkl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

Sekoita ainekset keskenään, kuorruta kana ja paista 175 asteessa noin 1-1,5 h, kunnes kana on kypsä. (Sisälämpötila 75 astetta tai kun tikulla kokeiltaessa reiästä tihkuva lihaneste on kirkasta.)

Jogurttikastike

1 prk (200 g) turkkilaista jogurttia
1/2 punttia minttua
1/2 rkl sitruunamehua
pippuria

Silppua minttu, sekoita ainekset jogurttiin ja anna maustua jonkin aikaa.

Tabbouleh

Katso vaikka täältä: Château Ksara Reserve du Couvent 2008