Suomen Sommelierit ry. & Fine Brands // Gustave Lorentz & Alsacen laatuviinit 29.1.2024



Suomen Sommelierit ry. järjesti 29.1.2024 kannatusjäsenilleen yhdessä Fine Brandsin kanssa Gustave Lorentz & Alsacen laatuviinit -tastingin (20 €). Iltaa isännöi Gustave Lorentzin vientipäällikkö Pascal Schielé. Hän olikin jo tuttu parin vuoden takaiselta Gustave Lorentz -illalliselta, mutta ilta ei silti mennyt vanhan kertauksena, vaan tarjolla oli uutta asiaa.

Vuonna 1836 perustettu Maison Gustave Lorentz omistaa 33 hehtaaria viinitarhoja Alsacen ytimessä Bergheimin kylässä. 12,8 hehtaaria tarhoista on saanut Grand Cru -luokituksen (Grand Cru Altenberg de Bergheim) ja 1,75 hehtaaria Premier Cru -luokituksen (Grand Cru Kanzlerberg). Lisäksi talo ostaa rypäleitä. Luomuviljelyyn siirtymisen se aloitti vuonna 2009 ja talon omat tarhat ovat olleet luomusertifioituja vuodesta 2012 alkaen.



Onnea! Crémant d’Alsace Brut
AC Crémant d'Alsace, Ranska; 60 % Pinot Blanc, 20 % Chardonnay, 10 % Pinot Gris, 10 % Pinot Noir; 19,89 €

Onnea!-crémant on Suomen markkinoille räätälöity, perinteisellä menetelmällä valmistettu kuohuviini, joka sopii mainiosti juuri onnittelutarkoituksiin. Sen tuoksussa ja maussa on vaaleiden hedelmien kimara: keltaista omenaa, persikkaa, hunajamelonia, ananasta ja päärynää sekä sitruksista hapokkuutta ja aavistus paahteisuutta. Viini on pirteä ja hieman mineraalinen, oikein mukava crémant siis.

Olimme myös vaikutuksille alttiita ja kävimme paria päivää myöhemmin ostamassa kaverillemme pullollisen lahjaksi.



Qui l’eût cru? 2022
AOC Alsace, Ranska: 46 % Gewürztraminer, 36 % Pinot Gris, 18 % Sylvaner

Qui l’eût cru? eli "Kuka olisi osannut ajatella?" on yksi Gustave Lorentzin uusimmista viineistä ja ensimmäinen oranssi viini, jota olemme talolta maistaneet. Viini saa värinsä ja tanniineja siitä, että se valmistetaan punaviinien tavoin eli rypälemehu saa olla kontaktissa kuorien kanssa.

Viinin tuoksu on appelsiininen ja lähes karkkinen, mutta viinin maku on kuiva. Se on kevyen hapokas ja helposti lähestyttävä, appelsiinin lisäksi aromeissa on lakritsaa ja anista, yrttejä ja kukkaisuutta. Se on aivan ihana, gastronominen viini, joka sopisi varmasti hyvin mausteisen aasialaisen ruoan kanssa.



Riesling Grand Cru Kanzlerberg 2019
AOC Alsace Grand Cru, Ranska; Riesling; 38,89 €

Illan kolmas viini oli peräisin Alsacen pienimmältä Grand Cru -alueelta (3,23 ha). Siihen käytetyt rypäleet ovat kasvaneet keskimäärin 35 vuotta vanhoissa köynnöksissä.

Viinin tuoksussa on ihania petrolisia vivahteita ja makeita trooppisia hedelmiä, persikkaa ja sitruunahilloa. Maku on täyteläinen ja hedelmäinen, mutta kuivempi kuin mitä tuoksu lupaili ja jälkimaku on hapokas. Viini on mineraalinen ja runsaan makuinen, aivan hurmaava riesling siis.

Viinin vuosikerta 2016 piristi korona-aikana, kun se oli mukana etätastingissa. Vuosikertaa 2017 taas pääsimme nauttimaan Meripaviljongissa illallisella kuhan kanssa.



Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim Vieilles Vignes 2019
AOC Alsace Grand Cru, Ranska; Riesling; 42,32 €

Illan toisen Grand Cru -rieslingin tuoksu on edellisen viinin tavoin makeahko, sitruksinen ja persikkainen sekä hurmaavan petrolinen, mausteinen ja mineraalinen. Viinin maku ei ole yhtä hapokas kuin edellisen, vaan hedelmäisyytensä ansiosta makeamman oloinen (vaikka viini on kuiva, sokeria alle 2 g/l). Tuoksusta tuttuja hedelmiä täydentää pieni yrttisyys. 

Maku ei aivan lunasta sitä, mitä tuoksu lupasi - mutta ovathan Grand Cru -rieslingit joka tapauksessa aina ihania, odotukset vain alkoivat olla melko korkealla tässä vaiheessa.



Évidence Pinot Noir 2021
AOC Alsace, Ranska; Pinot Noir; 23,40 €

Évidence-sarjan viinit ovat sekä luomuja että 100 % vegaanisia. Ne tehdään myös tarkoituksella hyvin kuiviksi. Illan viimeinen viini ja ainoa punaviini eli Évidence-sarjan Pinot Noir on kypsynyt noin vuoden verran barrique-tammitynnyreissä ja käynyt läpi hapokkuutta pehmentävän malolaktisen käymisen.

Viini on kohtalaisen täyteläinen, marjainen ja hapokas, mausteisuus tuntuu parhaiten jälkimaussa. Punaisten marjojen, kirsikan ja vadelman lisäksi siinä maistuu hieman vaniljaa, tanniinit ovat pehmeät. Tammikypsytys on siis tehnyt viinille hyvää. Se tuntuu edelleen monipuoliselta ruokaviiniltä - olisipa vaikka tartaria. Aiemmin mainitulla Meripaviljongin illallisella viinin vuosikerta 2018 vakuutti ankan seurana.



Summa summarum

Grand Cru -rieslingit olivat jälleen kerran loistavia ja ihastuimme erityisesti Qui l’eût cru? -oranssiviiniin. Alsacelaiset viinit ja varsinkin Gustave Lorentzin viinit ovat aina hyviä.