Harrow & Hope Reserve Brut

Naistenpäivän kunniaksi korkkasimme pullollisen englantilaista kuohuviiniä. Sen tuottaja Harrow & Hope sijaitsee suunnilleen Lontoon ja Oxfordin puolivälissä Marlow'ssa Buckinghamshiressä. Talon perustivat viinin postimyyntiyritys Laithwaitesin omistajan Tony Laithwaiten poika Henry ja hänen vaimonsa Kaye Laithwaite vuonna 2010. Talo omistaa 6,5 hehtaaria viinitarhoja Thames-joen rannalla ja viljelee niillä perinteisiä samppanjan tuotantoon käytettyjä lajikkeita: Pinot Noiria, Chardonnayta ja Meunieria. Vuodesta 2023 tuotanto on ollut sertifioidusti luomua.

Brut Reserve on vuosikerraton eli talon vakiosamppanja. Sen takaetiketissä on koodi BR2013/H05, joten jos joku osaa tulkita sen, olisimme kiitollisia. Muuten viinin spekseistä ei ole tarkempaa tietoa - se on ostettu todennäköisesti vuonna 2019, joten ikää voi arvioida hieman sen perusteella. 

Brut Reserve pohjautuu aina yhden vuosikerran viineihin, jota täydennetään tammitynnyrissä kypsyneillä reserviviineillä. Esimerkiksi No. 4:ssa on käytetty 70 % vuoden 2015 viinejä ja 30 % vanhoissa tammitynnyreissä kypsyneitä vuoden 2014 viinejä. No. 5:ssa taas on käytetty 80 % vuoden 2016 viinejä ja 20 % reserviviinejä (10 % v. 2014 ja 10 % v. 2015). Viinit kypsyvät myös pitkään: esimerkiksi vuoden 2019 Pinot Noiriin perustuva No. 8 on kypsynyt sakkojensa päällä vähintään 34 kk ja No. 7 40 kk ja muutkin vähintään 36 kk.

Harrow & Hope Reserve Brut
English Quality Sparkling Wine, Englanti; 40 % Pinot Noir, 40 % Chardonnay, 20 % Pinot Meunier; 37,98 €

Tuottaja Harrow & Hope

Etiketin mukaan talon tyylin mukaisesti luonteikas, moniulotteinen ja pitkäikäinen viini

Rypäleen mukaan
Pinot Noir: kirsikkaa, raparperia ja herukkaa, kukkaista hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja vähän tanniineja; nuorena mansikkaa ja vadelmaa sekä ruusua, orvokkia ja minttua, kypsytyksen myötä mausteita, paahtoleipää, vaniljaa sekä nahkaa
Chardonnay: omenaa, sitrusta, melonia, ananasta, trooppisia hedelmiä, pähkinää; viileissä olosuhteissa raikas, hedelmäinen, hapan ja mineraalinen, lämpimissä hedelmäinen, mausteinen, toffeinen, vaniljainen, savuinen, öljymäisen pyöreä
(Pinot) Meunier: hapokkuutta, hedelmäisyyttä, mausteisuutta; tuo samppanjaan hedelmäisyyttä ja kypsyyttä

Ruokana flammkuchen speckillä

Lyhyesti: hedelmäinen ja hapokas, hienosti kehittynyt kuohuviini

Kommentit

M: Kirkkaan kullankeltaisen viinin tuoksussa on sitrusta, kypsää omenaa ja trooppisia hedelmiä sekä paahteisia aromeja, mantelia, hieman makeaa mausteisuutta ja mineraalisuutta. Viinin maku on pirteän hapokas ja kypsän omenainen, jossain määrin jopa hieman omenapiirakkainen. Jälkimaussa tuntuu mausteisuutta ja paahteisia aromeja. Vuodet ovat kohdelleet viiniä hyvin ja sitä olisi varmastikin voinut jemmata vielä jonkin aikaa, vaikka onneksemme se oli juuri nyt herkullisessa vaiheessa.

Ruoan kanssa viini sopii hyvin, vaikka se ei varsinaisesti ollutkaan suunniteltu täsmäparitus. Se maistuu mukavasti myös sellaisenaan ja englantilaisten kuohuviinien ystävänä ilahduin taas iloisesti. Monien muiden viinien hintojen pompsahdellessa joskus hyvin huimastikin, Harrow & Hope Brut Reserven hintakin on pysynyt vielä kohtuullisena, joten arvosanaksi viini saa ++.

J: Viini on kirkasta ja kullankeltaista. Tuoksussa on kypsää sitruunaa, trooppista hedelmää, paahteisuutta ja hieman ananasta. Maku on keskitäyteläinen. Paahteisuus ja kirpeä sitruunaisuus ovat maun voimakkaimmat aromit, ja mukana on myös vähän kypsää omenaa. Jälkimaussa on lisäksi hieman mineraalisuutta.

Ruoan kanssa viini sopi yllättävän hyvin. Sen hapokkuus leikkasi ruoan rasvaisuutta ja paahteisuus toimi ruoan paahteisten aromien kanssa. Viini maistui hyvin myös sellaisenaan. Arvosanaksi Harrow & Hope Reserve Brut saa ++.