Viiniposti // Don Melchor -vertikaalitasting 4.3.2024



Viiniposti järjesti Don Melchor -vertikaalitastingin (40 €) ravintola Royale Estradissa 4.3.2024. Tastingissa maistettiin neljä vuosikertaa Don Melchoria viinitalon pääviinintekijänä 23 vuotta toimineen Enrique Tiradon johdolla. Tastingin jälkeen viinejä pääsi kokeilemaan ravintolan maisteluannosten kanssa.

Don Melchor on osa Concha y Toro -viinitaloa, jonka perusti Don Melchor Concha y Toro vuonna 1883. Don Melchoria valmistetaan Puento Alton -tilalla Maipon laaksossa Chilessä. Viiniköynnösten keski-ikä on 25 vuotta ja köynnökset kasvavat hiekka- ja savipohjaisessa maaperässä 650 metriä vedenpinnan yläpuolella. Viini oli alunperin pelkkää Cabernet Sauvignonia, mutta nyttemmin mukana on pieniä määriä Cabernet Francia, Merlot'a ja Petit Verdot'a. Viini kypsyy 15 kuukautta tammitynnyrissä.

Don Melchorin ensimmäinen vuosikerta julkaistiin vuonna 1987 ja vuonna 2023 julkaistiin viinin 35. vuosikerta Don Melchor 2021. Alkossa on tällä hetkellä saatavilla vuosikerta 2020 (143,98 €), vuosikerran 2021 pitäisi saapua Alkoon kesän loppupuolella.



Don Melchor 2021
93 % Cabernet Sauvignon, 4 % Cabernet Franc, 3 % Merlot

Viini on pullotettu joulukuussa 2023. Vuosi 2021 oli hieman keskimääräistä viileämpi ja silloin myös satoi keskimääräistä vähemmän. Viinin kypsytystynnyreistä 68 % oli uusia ranskalaisia tammitynnyreitä ja 32 % toisen täytön tynnyreitä.

Viinin tuoksussa oli runsaasti mustikkaa, punaista marjaa ja aavistus kukkaisuutta. Maussa oli raikasta mustaherukkaa ja tanniinit olivat rapsakat. Tasapainoisen oloinen kokonaisuus oli nuori ja raikas.

Viinin voisi jemmata vielä pitkäksi aikaa, sillä valmistajan mukaan sillä on ikääntymispotentiaalia jopa yli 35 vuoden verran.

Don Melchor 2020
92 % Cabernet Sauvignon, 6 % Cabernet Franc, 1 % Merlot, 1 % Petit Verdot

Vuosi 2020 oli kaikkien aikojen lämpimin vuosi viinitilalla ja sademäärä oli vain neljännes keskimääräisestä sademäärästä. Viinin kypsytystynnyreistä 71 % oli uusia ranskalaisia tammitynnyreitä ja 29 % toisen täytön tynnyreitä.

Viinin aromaattisessa tuoksussa oli makeaa marjaa, vadelmaa, mansikkaa ja hieman punaherukkaa. Raikkaassa maussa oli vaniljaa, punaista marjaa, karkkia ja kukkaisuutta. Maussa oli myös aavistus mustaherukkaa. Tanniinit olivat napakat.

Tämän vuosikerran voi myös huoletta laittaa kaappiin ikääntymään. Sitä ei kannata juoda vielä, ei ainakaan ilman ruokaa.

Vuosikerta 2020 oli myös ainoa chileläinen viini Robb Reportin “Best of the Best Wines of the World” -listalla vuonna 2023.

Don Melchor 2012
93 % Cabernet Sauvignon, 7 % Cabernet Franc

Vuosi 2012 oli hieman keskimääräistä lämpimämpi ja sademäärä ei juurikaan poikennut keskimääräisestä sademäärästä. Viinin kypsytystynnyreistä 71 % oli uusia ranskalaisia tammitynnyreitä ja 29 % toisen täytön tynnyreitä.

Viinin väri oli sinisempi kuin tuoreempien vuosikertojen. Tuoksussa oli hilloista mustaherukkaa, punaista marjaa ja yrttejä. Maku oli tuoksua makeampi ja suutuntuma oli kevyehkö. Maussa oli tuoksun aromien lisäksi hieman mineraalisuutta. Tanniinit olivat pehmeät.

Don Melchor 2003
95 % Cabernet Sauvignon, 5 % Cabernet Franc

Vuosi 2003 alkoi sateisena ja päättyi kuivana, mikä toi rypäleisiin intensiivisyyttä. Viinin kypsytystynnyreistä 77 % oli uusia ranskalaisia tammitynnyreitä ja 23 % toisen täytön tynnyreitä. Muista vuosikerroista poiketen 2003 on kypsynyt vain 14 kuukautta.

Tummanpunaisen viinin reuna oli tiilenpunainen ja rusersi jo hieman. Tuoksussa oli mustaherukkaa, karhunvatukkaa, seetriä, kukkaisuutta, tummaa suklaata ja lakritsaa. Maussa oli tuoksun aromien lisäksi yrttejä ja mausteisuutta. Tanniinit olivat voimakkaat. Viini oli yhä nuorekas, vaikka sillä oli ikää jo parikymmentä vuotta.



Summa summarum

Molempien suosikki oli vuosikerta 2003. Sen jälkeen mielipiteemme eriytyivät täysin. Kaikki paitsi 2003 muuttuivat hedelmäisemmiksi ilmaannuttuaan.

Maisteluannoksista katkarapu oli yllättävä valinta punaviinien seuraksi, mutta se sopi viinien kanssa yllättävän hyvin. Tonnikala oli puolestaan liian kalaisaa viineille. Västerbotten-juustolla täytetty minipiiras sopi kaikkien vuosikertojen kanssa, samoin vähän paahdettu tartar. Mitään erityisiä eroja eri vuosikertojen ja ruokien yhdistelmisssä ei ollut.