Il Palagio di Panzano Chianti Classico Riserva 2011


Il Palagio di Panzanon perhetila sijaitsee nimensä mukaisesti Conca d'Orossa Panzanossa Chianti Classicon alueen ytimessä Italian Toscanassa. Nimen taustalla on Il Palagio, 1300-luvulla rakennettu korkea kivitalo tai torni, jonka ympärille rakentui myöhemmin maatila. 

Viinitilan perusti vuonna 1969 Dario Piccini. Nykyään sitä johtaa hänen lapsenlapsensa Monia aviomiehensä Franco Guarduccin kanssa. Talo omistaa 7,5 hehtaaria viinitarhoja, joilla viljellään enimmäkseen Sangiovesea ja jonkin verran Merlot'a. Tuotanto on luomua.

Il Palagio di Panzano Chianti Classico Riserva 2011
DOCG Chianti Classico Riserva, Italia; 100 % Sangiovese; hinta n. 16-17 € vuonna 2016 Viinikellari.comissa

Tuottaja Il Palagio di Panzano

Etiketin mukaan valmistettu ja pullotettu Palagio di Panzanon tilalla

Rypäleen mukaan
Sangiovese: luumua, kirsikkaa, mansikkaa, vadelmaa, omenaa, orvokkia, kanelia, vaniljaa, paahtoleipää, joskus yrttejä, tomaatin lehtiä ja navettaa

Ruokana pasta carbonara

Lyhyesti: hienosti ikääntynyt chianti



Kommentit

M: Tiilenpunaisen, selvästi jo rusertavan viinin tuoksu on aluksi hyvinkin makea, mikä herättää epäilyksiä siitä, onko 13 vuotta vanha chianti classico riserva vielä juotavassa kunnossa vai onko se mahdollisesti maderisoitunut ja mennyt pilalle. Viinin maku on kuitenkin vielä hedelmäinen ja reilusti hapokas, joten se ei varmastikaan ole menetetty tapaus. Pikku hiljaa viinistä alkaa huomata myös tummia hedelmiä, luumua, hapankirsikkaa ja mausteita. Tanniineja on edelleen jonkin verran, vaikka ne ovat varmastikin pehmentyneet vuosien aikana. Viinissä on myös havaittavissa tertiäärisiä eli ikääntymisen myötä tulevia aromeja, maanläheisyyttä ja sienimäisyyttä.

Ruoan kanssa viini oli oikein passeli, hapokas viini ja rasvainen pastakastike toimivat hyvin yhteen. Se maistui sellaisenaankin varsinkin, kun se ehti vielä illan aikana ilmaantua ja pehmentyä. Pitää myöntää, että ikääntyneistä chianteista ei ole oikeastaan ollenkaan kokemusta, joten viinin arviointi on hieman hankalaa. Toisaalta kun ottaa huomioon, että se on kuitenkin ihan mukavassa kunnossa eikä hinta ollut alunperin kovinkaan korkea, Il Palagio di Panzano Chianti Classico Riserva 2011 saa arvosanaksi +.

J: Viini on syvän tummanpunaista ja reunoiltaan rusehtavaa. Makeassa tuoksussa on kuivahedelmää, rusinaa, viikunaa ja aavistus hilloisuutta. Tuoksu tuo mieleen madeiran ja portviinin. Maku toistaa aluksi tuoksun makeita aromeja, mutta muuttuu pian mausteiseksi, hapankirsikkaiseksi ja mustaherukkaiseksi. Hapokkuutta on edelleen runsaasti ja tanniineja on kohtuullisesti. Jälkimaussa on mausteisuutta, kuivahedelmää ja hapankirsikkaa.

Heti avaamisen jälkeen epäilytti, onko viini mennyt jo pilalle. Ilmaantuminen kuitenkin laimensi viinin makeita aromeja, varsinkin maussa. Ruoan kanssa viini sopi yllättävän hyvin. Sen makeus toimi pekonin suolaisuuden kanssa ja hapokkuus leikkasi ruoan rasvaisuutta. Viini meni hyvin myös sellaisenaan. Arvosanaksi annan +.