Fernand Engel Riesling Grand Cru Praelatenberg 2018

Viinilehti valitsi jälleen vuoden luomuviinit ja julkisti päätöksensä FB-livessä 2.12.2021 - tai siis oikeastaan voittajat paljastettiin jo ennen liveä eri medioissa, joten ehdimme hyvin hakea paikallisesta Alkosta voittajavalkoviinin eli Fernand Engel Riesling Grand Cru Praelatenberg 2018:n ennen FB-liveä. Voittajapunaviiniä, myöskin ranskalaista Gérard Bertrand Domaine de l’Aigle Pinot Noir 2019:a näytti olevan hyllyssä vain Kauklahdessa ja Kittilässä, mutta sitäkin on menestyksen myötä tulossa laajemmin saataville.

Voittajat valittiin maahantuojien mukaan ilmoittamista viineistä, jotka saivat olla Alkon vakio- tai tilausvalikoimassa tai erikoiserissä, kunhan ne vain ovat Alkosta saatavilla ja alle 30 € hintaisia.

Live on katsottavissa Viinilehden Facebook-sivulla.

Fernand Engel Riesling Grand Cru Praelatenberg 2018
Alsace, Ranska; Riesling; 19,99 €

Tuottaja Fernand Engel

Etiketin mukaan perhetilan alsacelaista rieslingiä, jonka rypäleet kerätään käsin

Rypäleen mukaan
Riesling: sitrusta (sitruuna, lime, greippi), omenaa, persikkaa ja aprikoosia, trooppisia hedelmiä, jalohomeen mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta, petrolia, kukkaisuutta, hapokkuutta

Ruokana kanapita

Lyhyesti: kypsän hedelmäinen ja hapokas

Kommentit

M: Viini yllätti arvioijat paljastumalla rieslingiksi, mutta kun lajikkeen tietää, siitä hakee (ja löytää) heti rieslingille tyypillisiä aromeja sen sijaan, että arvailisi, mitä viiniä lasissa saattaisikaan olla. 

Tumman kullankeltaisen viinin tuoksussa on kypsiä hedelmiä, omenaa ja persikkaa, kypsää sitrusta ja hunajaista makeutta sekä hieman petrolia ja makeita mausteita. Se antaa heti hieman raskaan ja täyteläisen vaikutelman. 

Myös viinin maku on kypsän hedelmäinen, mutta kuiva ja hapokas. Suutuntuma on öljyinen eikä viini ole mikään hammaskiilteen irrottava keveä happopommi, vaan tuo mieleen ennemminkin loppusyksyn jo hieman ylikypsät hedelmät. Toisaalta kaikki viinin elementit - hapokkuus, hedelmäisyys jne. - ovat hyvin tasapainossa ja viini on herkullista juotavaa. Pitkässä jälkimaussa maistuu sitrusmarmeladia ja pientä mausteisuutta.

Mausteisen kanan kanssa viini sopii hyvin ja se tuntuu muutenkin hyvältä ruokaviiniltä tai joulupöytään sopivaksi, vaikka rieslingin ystävälle se maistuu mainiosti myös sellaisenaan. Arvosanaksi viini saa ++.

J: Viini on väriltään kullankeltainen. Tuoksussa on petrolia, hunajaa ja kypsää hedelmäisyyttä - keltaista omenaa, makeaa ananasta, aprikoosia ja persikkaa. Tuoksun sitruksisuus muistuttaa sitruunamarmeladia. Mukana on myös häivähdys mineraalisuutta ja yrttejä. Täyteläinen, makeahko maku toistaa tuoksun aromeja. Maussa on reippaasti sitrusta tasapainottamassa makeita aromeja. Jälkimakua hallitsevat kirpeä sitrus, vihreä omena ja mineraalisuus.

Viini sopi mausteisen kanaruoan kanssa hyvin. Se voisi käydä myös mausteisten aasialaisten ruokien, rasvaisen kalan ja porsaan seuraksi. Tosin tämä viini ei välttämättä tarvitse ruokaa, sitä voi nautiskella sellaisenaan. Erinomainen viini, arvosanaksi annan ++.