Mustion linna // Not an Oktoberfest 6.11.2021

Mustion linnassa Raaseporissa järjestettiin jo kolmas Not an Oktoberfest -tapahtuma 6.11.2021. Koska emme olleet käyneet siellä aiemmin (vaikka ajatus oli käynyt mielessä), päätimme ryhdistäytyä ja lähdimme viettämään marraskuista iltaa oluen merkeissä.

Huone, oluttasting (yksinään 30 €), kahdeksan juomapolettia ja seuraavan päivän linnakierros maksoivat yhteensä 135 € per hlö.

Mustiossa sijaitsi aikanaan ruukki, jota pidetään Suomen ensimmäisenä varsinaisena rautaruukkina. Alueelle perustettiin 1560-luvulla vasarapaja ja sulatushytti, joka käytti raaka-aineenaan Lohjan Ojamon kaivoksesta louhittua rautamalmia ja ruukin toiminta jatkui (ei tosin keskeytyksittä) aina vuoteen 1901 saakka.

Mustion ruukkialue siirtyi Linder-suvun omistukseen vuonna 1766, ja Magnus Linder nuorempi rakennutti Mustion linnan nykyisen päärakennuksen vuosina 1783–1792. Päärakennusta ympäröi yksi Suomen suurimmista yksityisistä puistoista. Linnassa ovat yöpyneet mm. Jean Sibelius, kuningas Kustaa III sekä tsaarit Aleksanteri I ja Aleksanteri II.

1900-luvun alussa linnaa isännöi Hjalmar Linder, joka oli aikanaan Suomen rikkain mies: parhaimmillaan hän omisti maata kaikkiaan 64 000 hehtaaria. Lisäksi hän osti yhden Suomen ensimmäisistä autoista vuonna 1902. Mustio oli Linderin suvun omistuksessa vuoteen 1920 asti, minkä jälkeen se myytiin. Mustion päärakennus puistoineen siirtyi jälleen Linder-suvun omistukseen 1985.

Linnakrouvi-ravintolassa järjestetyssä Not an Oktoberfestissä olivat mukana United Gypsies Brewery (Lohja), Ö-Brewing (Lohja), Fiskarsin Panimo (Fiskars), Masis Brewery (Espoo), Etko Brewing (Helsinki) ja Põhjala Brewery (Tallinna).

Illan aloitti tasting, jonka vetivät United Gypsies Breweryn Jukka Kortelainen ja Olavi Mensio sekä Ö-Brewingin Jussi Wallendahr. Sen jälkeen ohjelmassa oli vapaata maistelua, street foodia ja trubaduuri Jaco on Stage. Yhdellä poletilla (3,50 €) sai pienen oluen (puolikas pullo/tölkki) ja kahdella ison (koko pullo/tölkki), ruokaa oli taas viiden poletin fish and chipseistä yhden poletin juuressipseihin.

Tasting

United Gypsies Brewery Järvi Pils
pils; 5,0 %

Järvi Pils on valmistettu paikallisista raaka-aineista: sen vesi on Lohjanharjulta ja maltaat sekä humalat ovat Nikun tilalta Lohjansaaresta, jossa on kasvatettu humalaa 1700-luvulta alkaen. Vain hiiva on peräisin muualta kuin Lohjalta.

Olut oli kirkasta ja kullanväristä. Sen tuoksussa oli ruohoa ja mallasta, ja kepeän maltaisessa, hieman makeassa maussa taas keksiä, sitrusta, banaania ja apilankukkaa. Kyllähän tätä mieluusti joisi järven rannalla grillatun makkaran kanssa.

United Gypsies Brewery Savu Sirkka
savustetuilla sirkoilla maustettu ale; 5,5 %

Oluen teossa on käytetty n. 30 sirkkaa per tölkki.

Tuoksussa oli karamellia, appelsiininkuorta ja hieman savuisuuttakin. Maku toisti tuoksun aromeja, mutta savuisuus oli voimakkaampaa kuin tuoksussa. Sirkat eivät maistuneet lopputuotteessa lainkaan, ja jos oluen seuraksi ei ole savusirkkoja kuten tastingissa, se sopisi edellisen oluen tapaan makkaran kanssa.

Viime vuonna maistettu Perhon Panimon versio tästä oluesta oli vahvempaa ja savuisempaa kuin tämä.

Ö Brewing Porter Complex
porter; 5,2 %

Kahviporterin valmistuksessa on käytetty suklaamaltaita, Good Life Coffeen brasilialaista kahvia sekä ohran lisäksi myös kauraa ja vehnää.

Tuoksussa oli kahvi(npapuja), viikunaa ja tummaa suklaata. Maku oli paahteinen ja kahvinen, jälkimaussa maistui myös lakritsaa. Kokonaisuus oli tuhdin kahvinen, mutta kevyt. Olut voisi sopia hyvin mokkapalojen kanssa.

Ö Brewing Porter Complex oli Marjutin suosikki tastingin oluista ja Jussin mielestä tastingin kolmanneksi paras olut.

Kallio Süpermän Vintage Red Ale Port BA
imperial red ale, 9 %

Oluessa on käytetty kolmeatoista eri mallasta. Ensimmäinen käyminen tehty englantilaisella hiivalla ja toinen villihiivalla, minkä jälkeen olutta on kypsytetty vuoden verran portviinitynnyrissä.

Maanläheisessä tuoksussa oli kirsikkaa ja se toi mieleen Rodenbachin hapanoluet. Toisaalta maku oli kevyt, jopa hieman pliisu, ja siinä oli tuoksun aromien lisäksi pähkinäsuklaata. Happamuutta ei ollut kovinkaan paljon.

Kallio Süpermän Vintage Red Ale Port BA oli Jussin mielestä tastingin toiseksi paras olut.

United Gypsies Brewery Ryyskä Quadryepel
11 %; 5,49 € Alkon erikoisvalikoimassa

Valmistuksessa on käytetty reilusti ruista, mihin nimikin viittaa: ruismallasta ja -hiutaleita, Tuoppi-mallasta, brittiruismallasta, taloussiirappia ja belgihiivaa.

Oluen tuoksussa oli karamellia, toffeeta, hedelmäisyyttä, banaania ja siirappia, ja se toi mieleen tumman siirappikakun. Maku toisti tuoksun aromeja, lisäksi siinä oli hieman katkeruutta ja öljyisyyttä. Kokonaisuus oli hieman sahtimainen.

Ryyskä oli Jussin suosikki tastingin oluista.

Muut maistellut oluet

Marjut keskittyi tuttuun tapaan hapanoluisiin.

Illan ensimmäinen vapaamuotoisesti nautittu olut oli kätevästi pöytämme viereen sijoitetun Fiskarsin Panimon Foeder One Blaufränkisch Saison (7,6 %; 5,43 €). Ranskalaisissa foeder-tammitynnyreissä kypsynyt ja saison-hiivalla käytetty olut sai höysteeksi Blaufränkisch-rypäleitä, jolloin lopputulos oli viinimäinen ja mausteinen. Lempeän hapan olut oli varsin jees.

United Gypsies Pink Ballerina Räspberry Gose (4,7 %; 4,86 €) oli maustettu yhdellä suosikkimausteellani vadelmalla (ja sen nimessä oli hauska heavy metal umlaut). Se olikin mukavan marjainen ja kirpeän hapan, oikein kiva olut siis.

Pohjala Tõrm (imperial gose, 8%; 4,99 €) oli odotetusti täyteläinen kuten imperial goset usein ovat. Se oli maustettu puolukalla, kanervalla ja hunajalla, ja oluen maku olikin kirpeän puolukkainen ja puolukanvarpuinen sekä hieman suolainen. Vaikka siinä oli alkoholia vain hieman enemmän kuin Blaufränkisch Saisonissa, se tuntui sitä paksummalta ja vahvemmalta. Varmaankin hunaja toi siihen runkoa.

Mustion linnan uusi nimikko-olut, vadelmalla ja passiohedelmällä maustettu Svartå Sour oli myös marjainen sekä miedosti hapan. Toisin sanoen se olisi helppoa juotavaa myös heille, jotka eivät välttämättä niin hapanoluista piittaa.

Sen jatkoksi piti maistaa Etko Brewingin joulusour All that Jammin' (6,5 %). Puolukalla ja pienellä määrällä vadelmaa maustettu olut on saanut makumaailmaansa täydennystä kanelista, kardemummasta ja vaniljasta, joten se on glögihenkinen kuitenkaan olematta ylitsepursuvan glöginen. Toisaalta siitä tuli jollain tavalla mieleen myös italialainen punaviini.

Masis Breweryn Kamala Sourin (4,7 %) ehdinkin analysoida blogissa tarkemmin viikko sitten, joten mainitaan lopuksi, että Masiksen Mangos with Passion oli myös melko mukava hapanolut, johon mango toi hedelmäistä pehmeyttä - ja Masis nyt hallitsee passiohedelmän käytön muutenkin minua miellyttävällä tavalla.

Jussi keskittyi IPA- ja porter-suunnalle.

Fiskarsin Panimon Portinvartija Export Porter (6,2 %; 4,78 €) oli paahteinen, suklainen ja kevyen viikunainen. Maussa oli lisäksi hieman mausteisuutta. Se oli oikein mainio portteri, joka sopi hyvin syysiltaan. Saman panimon Juhla Pils (4,5 %) oli maltainen ja hieman ruohoinen, oikein hyvä ja laadukas pils.

Masis Tryout I: Session IPA (5,0 %) kuuluu panimon kokeelliseen sarjaan. Oluen humalakimaraan kuuluvat Cashmere, Simcoe, Citra ja Columbus. Hedelmäisyyttä oli runsaasti ja katkeruuttakin omaan makuun sopivasti. Sinänsä hassua, että entistä keskiolutta vahvemmat oluet lasketaan nykyisin kevyeen session IPA -kategoriaan.

Põhjalan Vaquero Breakfast Cellar Series Imperial Stout (12 %; 8,99 €) on maustettu Ancho Mulato -chilillä (hieman jalapeñoa miedompaa) ja ikäännytetty tequila- sekä bourbontynnyreissä. Chili ei maistunut kovin paljon, vaan sen huomasi lähinnä jälkimaussa. Aromeissa oli sitäkin enemmän tummaa suklaata, viikunaa, bourbonvaniljaa ja paahteisuutta. Se oli erinomainen stout - tosin jos sitä nauttii runsaasti aamiaiseksi, päivä voi päättyä lyhyeen.

United Gypsiesin Hemmola Haze Series I: El Dorado & Idaho 7 NEIPA (5,5 %) oli sitruksinen, hedelmäinen ja hieman yrttinen. Katkeruutta ei ollut kovin paljon. Olut oli ihan hyvä, mutta sopisi paremmin kesäolueksi. Saman panimon Kallio East Coast APA (5,2 %) meni samaan kategoriaan, mutta siinä oli tyylille uskollisesti greippisyyttä.

ETKO Brewingiltä maisteluun päätyi kaksi NEIPA:a - Mix And Match Vol.4 (5,5 %) ja Ananda (6,5 %). Molemmissa oli trooppista hedelmää, sitrusta, ananasta ja greippiä. Edellisessä oli täyteläisempi suutuntuma, jälkimmäinen oli puolestaan kesäisempi. Tykkäsin molemmista.

Summa summarum

Olutvalikoima oli hyvä ja monipuolinen, mutta ei kuitenkaan liian suuri, vaan helposti hallittavissa. Maisteluannokset olivat kohtuullisen kokoisia ja hintaisia, joten illan aikana ehti hyvin maistella suunnilleen kaikki kiinnostavat oluet.

Ruokapuoleen olisi kaivannut street foodin lisäksi jotain täyttävämpää. Vaikka esimerkiksi kuhasta tehdyt fish and chipsit (5 polettia) ja ylikypsä porsaanpotka hapankaalin ja kukkakaalin kanssa (2 polettia) olivatkin herkullisia, annokset olivat lähinnä napostelukokoisia. Västerbotten-juustonaksuista (1 poletti) taas tuntui juusto kadonneen kokonaan.

Koronarajoitusten takia jokaisella vieraalla piti olla oma istumapaikka, mikä oli varsin mukavaa - ja harvemmin oluttastingia pääsee viettämään valkoisten liinojen äärellä!

Linnakierros oli hauska ja mielenkiintoinen, oppaamme osasi esitellä kartanon pitkää historiaa hyvin asiantuntevalla ja värikkäällä tavalla.