Saksan viinitiedotus // Riesling & Co ‑viikot 9.-22.5.2022 ja ravintola W30:n Riesling & Co -menu

Kutsu / Saksan viinitiedotus

Jo 12. kerran järjestettävät Riesling & Co -viikot alkoivat viime maanantaina ja jatkuvat vielä ensi viikon loppuun eli 22.5.2022 saakka tai joissain ravintoloissa pidempäänkin. Parin hiljaisen koronavuoden jälkeen tapahtuma on laaja: mukana on noin 70 suomalaista huippuravintolaa ja viinibaaria 20 paikkakunnalta.

Saksan viinitiedotus kutsui meidät tutustumaan ranskalais-skandinaavisen ravintola W30:n Riesling & Co -viikkojen menuun - ja lähdimmekin salamana liikkeelle, sillä jo viime vuoden puolella ihastuimme suuresti ravintolan Pinot Noir -viikon menuun. Riesling-menun taustalla olivat samat taiturit kuin silloinkin: Suomen kokkimaajoukkueestakin tuttu keittiömestari Simo Pietarinen ja sommelier Juha Mäkelä.

Alkumalja
Dautel Riesling Brut 2018

Württemberg

Dautelin suku on viljellyt viiniä Württembergissä, Lounais-Saksassa jo vuodesta 1510 lähtien. 

Perinteisellä pullokäymismenetelmällä (eli samalla tavalla kuin samppanjatkin) valmistettu Sekt oli raikas ja hedelmäinen. Sen runsaassa maussa oli greippiä ja limeä, kypsää keltaista omenaa ja muita vaaleita hedelmiä, kuten persikkaa. Aromaattinen, kuiva kuohuviini oli herkullinen aloitus.

Viini sopi myös alkuruokana tarjoillun kuohkean parsakeiton kanssa.

Kuohkeaa parsakeittoa, pikkelöityä ja paahdettua parsaa, kevätsipuliöljyä sekä ohraa
Von Winning Deidesheimer 2019
Pfalz 

Pfalzilaisen Von Winningin viinitalon perusti Leopold von Winning vuonna 1849, joten sillä(kin) on jo pitkä historia laatuviinien tuottajana. Se on mm. yksi laatuluokitusjärjestö VDP:n perustajia.

Deidesheimer Riesling oli puhdaspiirteinen, hapokas ja raikas. Sen kypsä omenainen ja persikkainen hedelmäisyys sai viinin maistumaan aluksi jopa hieman makealle, mutta maku kehittyi ja hetken päässä siinä maistui karviaista ja herukkaa sekä hieman mineraalisuutta.

Kuohkea parsakeitto ja eri tavoin valmistettu parsa olivat aivan loistavia (oi oi, parsaa!), lisäksi rapeat höysteet toivat keittoon mukavaa suutuntumaa. Alku oli vahva, sillä viinin ja ruoan yhdistelmä toimi saumattomasti.

Savustettua silliä, rakuunaemulsiota ja marinoitua kurkkua, rapeaa sekä haudutettua Frex-perunaa ja graavattua keltuaista
Emrich-Schönleber Halenberg Riesling R 2017
Nahe

Nahen alueella sijaitseva Emrich-Schönleberin viinitalo on takuuvarma laatuviinien tuottaja. Tilalla on viljelty viiniä 1700-luvun puolivälistä asti, joten kokemusta viinien valmistamisesta ainakin riittää, tosin Rieslingiin se on keskittynyt vasta 1960-luvulta alkaen. Se kannatti, sillä vuonna 1991 talo valittiin Saksan 100 parhaan viinitilan joukkoon.

Halenbergin tarhalla kasvaneista rypäleistä tehty viini oli aavistuksen makea (sokeria siinä on 7 g/l) ja sen maussa oli mukavasti hapokkuutta, kypsää omenaa, aprikoosia, persikkaa ja hunajaa. 

Viinin kanssa yhdistettiin boquerones-henkistä savustettua silliä ja Frex-perunoita. Sillin etikkaisuus tekee viinivalinnan hankalaksi - tai toisaalta melko yksinkertaiseksi, sillä mitä muuta viiniä voisikaan sillin seuraksi valita kuin kirpeänmakeaa makua pehmentävää sokeria sisältävää puolikuivaa risukkaa? (Kannattaa muistaa rieslingit myös nyt alkavalla uusien perunoiden ja sillin kaudella.)

Halenberg Riesling R suoriutui haastavasta tehtävästään liehuvin lipuin. Kokonaisuus oli erinomainen ja Frex-peruna niin maukasta, että sitä olisi voinut syödä enemmänkin.

Grillivoissa haudutettua turskan seläkettä, hummeria ja mallasleipää, muhennettua Frex-perunaa ja kananmunaa, herassa kypsennettyä fenkolia sekä hummerikastiketta
Weingut Toni Jost Jodocus 2012
Rheingau

Weingut Toni Jostilla on viinitarhoja sekä Rheingaussa että Mittelrheinissa. Jälkimmäiset tarhat ovat kuuluneet Jostin perheelle 1830-luvulta lähtien. Kuriositeettina kerrottakoon, että talo käyttää nykyään kaikissa viineissään kierrekorkkia.

Jodocus-viinin nimi viittaa suvun sukunimen latinalaiseen versioon. Viinin tuoksu oli hurmaava: runsaasti kypsiä trooppisia hedelmiä ja hieman petrolia. Viinin maku oli puolestaan kuiva, mutta ei kovinkaan hapokas (ainakaan riesling-asteikolla), vaan ennemminkin lempeän hedelmäinen.

Pääruokana oli turskaa, jonka seurana oli Frex-perunaa, fenkolia ja hummerikastiketta. Vaikka turska on miedon makuinen kala ja lisukkeet taas kuulostivat hyvinkin voimakkaan makuisilta, yksikään annoksen elementti ei hallinnut liikaa, vaan annos oli tasapainoinen. Myös viini pääsi loistamaan ruoan kanssa.

Mansikkamoussea, mansikkacrumblea ja valkosuklaakreemiä, rosmariinijäätelöä sekä mansikka-samppanjavaahtoa
Mathern Niederhäuser Rosenheck Riesling Spätlese 2011
Nahe

Nahelaisella Mathernilla on 11 hehtaaria viinitarhoja, joita hoidetaan luonnonläheisesti ja mahdollisuuksien mukaan luomuna. Heillä on kellarissaan viinejä 1980-luvun lopusta lähtien, ja niitä laitetaan ajoittain myyntiin pieniä eriä.

Makeat Spätlese-viinit ovat suuria suosikkejamme, joten odotimme jälkiruokaviiniä hyvin innokkaasti. Sen tuoksu oli (kuten edellisenkin viinin) hurmaavan persikkainen ja hunajainen. Sokerin määrä ei jäänyt mieleen, mutta sitä oli juuri sopivasti - ja tietenkin hyvä hapokkuus tasapainotti kokonaisuutta.

Jälkiruoan ja viinin yhdistelmä jatkoi menun loisteliaasti makeaan loppuun saakka. Mansikka oli erinomaisen mansikkaista ja jäätelö herkullista. Mausteena oli käytetty sitruunaverbenaa, joka toi mukaan oman pikantin ja pirteän vivahteensa.

***
Ravintola W30:n Riesling & Co -viikkojen neljän ruokalajin menu viineineen maksaa 120 € ja on ehdottomasti jokaisen euron arvoinen.

Muista myös valokuvakilpailu!