Olutposti järjesti lauantaina 19.11.2022 panimokierroksen, jolla käytiin tutustumassa kahdeksaan pääkaupunkiseudun panimoon. Mukana oli olutbloggareita, oluttoimittajia ja arvonnan kautta paikan saaneita.
Esitellään heti alkuun kulkuvälineemme! Ensimmäiseltä etapilta lähdimme matkaan linja-autolla ja linja-autossa oli todellakin tunnelmaa. Meitä kuljetti Korsisaaren museobussi Kässbohrer Setra S6 eli "Sämpylä".Vuonna 1962 valmistunut linjabiili päätyi huonokuntoisena Korsisaarelle Yleisradiolta vuonna 1989 ja sen kunnostukseen käytettiin yli tuhat työtuntia. Nykyisin Sämpylän voi varata tilausajoihin säiden salliessa. Kuljettajan mukaan lumi ei ole ongelma, ainoastaan kova pakkanen estää ajot. Se oli helpottavaa kuulla, sillä matkan aikana alkoi sataa lunta.
Töölö - Mad Hopper Brewing Co.
Mad Hopper Brewing Co.
Mannerheimintie 55 (Viisi Penniä -ravintola)
Perustettu vuonna 2021
Vuosituotanto
n. 80 000 litraa
Miksi kannattaa käydä paikan päällä: hanassa on lähes 20
omaa olutta, uusia oluita julkaistaan säännöllisesti ja Viidestä Pennistä saa
hyvää ruokaa (jos Nordiksella on ohjelmaa, kannattaa varata pöytä etukäteen)
& bongaa myös 500 litran oluttankit baaritiskin yllä!
Kierros alkoi Viisi Penniä -ravintolasta, jonka yhteydessä toimii Mad Hopper -panimo. Osan laitteista voi bongata baaritiskin takaa ikkunan läpi, mutta varsinainen panimo sijaitsee ravintolan alakerrassa. Tilojen pienuuden vuoksi panimon rakentaminen vaati tarkkaa suunnittelua eikä hukkatilaa juurikaan ole.
Mad Hopperin panimomestari Gustavo Vale keittää uuden oluterän lähes joka päivä, joten käymisastioita tarvitaan useita. Niitä onkin saatu mahtumaan panimon tiloihin uskomattoman suuri määrä. Keittolaitteet toimittanut A.N.Technologies (eli ANT Systems) ei aluksi uskonut, että kyseistä määrää saadaan edes mahtumaan tiloihin, mutta suomalainen insinööri keksii kyllä ratkaisut. ("Köh köh", talouden humanisti toteaa.)
Panimon suunnittelussa käytettiin moderneja ratkaisuja ja minimoitiin kerrostalon asukkaille aiheutuvat haitat. Maltaat jauhetaan kellarissa ja ne tuodaan yläkertaan erityisellä kuljettimella putkea pitkin. Kun vierre on keitetty, ylijäämämäski poistetaan putkea pitkin panimon kellariin hajuhaittojen välttämiseksi. Lopulta mäski kuljetetaan Mäntsälään kaukolämpövoimalan polttoaineeksi.
Osa oluesta siirretään suoraan baaritiskin yllä oleviin 500 litran tankkeihin, joista se saadaan kätevästi hanoihin. Tölkityksestä taas huolehtii ruotsalainen tölkittäjä, joka ajaa tarpeen vaatiessa Suomeen tölkityslaitteiston sisältävän autonsa kanssa, omaa laitteistoa panimolla ei ole.
Maistetut oluet
-
Double Decker ESB (ESB; 5,5 %): hedelmäinen, marjainen ja hieman
toffeinen olut. Bitterisyyttä on ESB:n ystävälle riittävästi.
- 100 Shilling Ale (Scottish ale; 7,0 %): hedelmäinen, maltainen ja täyteläinen olut. Olut olisi kaivannut ruokaa seurakseen, sellaisenaan se on hieman liian tuhtia.
- Cherri Cherry Lady (fruited sour; 5,8 %): herkullinen ja helposti juotava hapanolut saa makunsa kirsikasta ja punaherukasta.
- Frutta Fresca (pastry sour; 5,5 %): guavalla, litsillä ja ananaksella maustetussa oluessa maut ovat tasapainossa eikä yksikään tunnu ylitse muiden, myös hapokkuus on kohdallaan.
Viikki - CoolHead Brew
CoolHead Brew
Koetilantie 1 (Gardenian päärakennus)
Perustettu vuonna 2014, tuotanto alkanut 2016
Vuosituotanto n. 300 000 litraa
Miksi kannattaa käydä paikan päällä: itse rakennus on huikea, taproomissa on laaja valikoima (hapan)oluita ja Storyn pizzaa & kesällä järjestetään konsertteja.
CoolHead Brew aloitti toimintansa 300 neliömetrin tiloissa Tuusulassa. Se muutti reilu vuosi sitten Viikin hulppeaan lasikompleksiin eli entiseen kasvihuoneeseen Gardeniaan, jossa tilaa on kaikkiaan 1 500 neliömetriä. Panimon ja taproomin lisäksi tiloihin on tulossa yksityistilaisuuksia varten varattava tila, joka avataan toivottavasti joulukuussa. Viime vuosi kului remontoidessa ja ensimmäinen Viikissä pantu olut julkaistiin helmikuussa 2022.
Panimoa esitteli meille perustaja Cleber Goncalves. Hän kävi Suomessa ensi kertaa 16 vuotta sitten ja jäi sille tielleen. Yhdeksän vuotta sitten hän ryhtyi tekemään kotiolutta ja hieman myöhemmin IT-ala vaihtui panimobisnekseen.
CoolHead Brew oli Suomen ensimmäinen uuden tyylin hapanoluiden valmistaja. Pikkuhiljaa suuri yleisö otti hapanoluet omakseen, vaikka ensimmäiset reaktiot olivat kummeksuvia, ja nykyisin CoolHead Brew on Suomen suurin hapanoluiden valmistaja. Panimon tuotannosta jopa 70 % on hapanoluita.
Panimon puoliautomaattisella (ANT Systems) laitteistolla voisi keittää 4 000
litran erän jopa neljästi päivässä, mutta tällä hetkellä Cleber keittää vain
1-2 kertaa päivässä. 200 - 8 000 litran kokoisia käymistankkeja on yhteensä 17
ja ne mahtuvat paremmin kuin hyvin avaraan tilaan. Pienissä tankeissa tehdään
kokeellisia eriä, isommissa taas kestosuosikkeja.
Koronan aikana ravintolamyynti hiljeni ja panimo suuntautui vahvasti kauppavahvuisiin oluisiin, mutta nyt vahvemmat oluet, kuten IPA:t ja TIPA:t, alkavat taas palata valikoimaan.
Maistetut oluet
- Tiger Dreams (double fruited Nordic sour; 6,0 %): mangolla, appelsiinilla, vaniljalla ja salmiakilla maustettu hapanolut oli paksua ja lähes pureskeltavaa - onneksi salmiakki ei tuntunut kovinkaan häiritsevänä.
-
Addicted To...Mosaic (tupla-NEIPA; 8,0 %): täyteläinen, sitruunainen
ja trooppisen hedelmäinen olut, jossa on kunnolla katkeruutta. Oikein maukas
NEIPA!
Keran hallit, Espoo - Masis Brewery, Tired Uncle Brewing Co. ja 8-Bit Brewing
Viikistä suuntasimme Keran halleille, josta löytyy kolmen panimon keskittymä. Näillä näkymin vanhat Inexin varastohallit puretaan vuoden 2024 lopussa, jolloin panimotkin joutuvat harmillisesti muuttamaan muualle.
Masis Brewery
Karamalmintie 2
Perustettu vuonna 2018
Vuosituotanto n. 30 000 litraa
Miksi kannattaa käydä paikan päällä: omien oluiden lisäksi kaupassa on myynnissä vierailevien tähtien oluita, ulkona matkan varrella voi ihailla hallien seinille maalattuja muraaleja & paikalla saattaa vierailla irlanninsetteri Martta.
Keran halleilla ensimmäinen kohde oli Masis Brewery, jota meille esittelivät Janne Palo ja Laura Kanninen. Panimon nimi ei viittaa masennukseen, vaan perustajien nyt jo edesmenneeseen Masi-kääpiöterrieriin, joka toimi itsestäänselvästi panimomestarina ja nukkui mielellään mäskäimen lämmössä.
Masis toimi ensin kiertolaispanimona kolme vuotta (United Gypsiesillä pantu ensimmäinen kaupallinen olut West Coast Road Trip IPA julkaistiin 2018) ja oman panimon rakentaminen alkoi tammikuussa 2021. Pientä viivettä rakentamiseen aiheutti Ever Given -konttilaivan jumittaminen poikittain Suezin kanavaan. Panimolaitteisto oli sen perässä tulleessa rahtilaivassa, joka joutui odottamaan Ever Givenin irroittamista. Ensimmäinen Kerassa pantu olut valmistui viimein heinäkuussa 2021.
Masiksen tavoitteena on tuotannon tuplaaminen, tosin tässä maailmantilanteessa harrastuspohjalta toimivalla panimolla on haasteita enemmän kuin tarpeeksi esimerkiksi tarvikkeiden saatavuuden suhteen. Pienpanimoiden yhteistyö saa kuitenkin kiitosta, varsinkin Keran muut panimot, Olarin Panimo ja Fat Lizard.
Maistetut oluet- TsaTsaTsaa: Hotshot (coffee and cream milk stout; 7,5 %): panimon myyntitykin iskulauseen mukaan nimetyn olutsarjan uusin tulokas, Hotshot-drinkistä inspiraationsa saanut olut on maustettu kahvilla, vaniljalla ja laktoosilla ja tuo mieleen ysärin sekä hyvässä että pahassa.
- Reckoning (West Coast IPA; 5,5 %): Omnium Gatherum -yhtyeelle pantu olut, raikas ja hedelmäinen West Coast IPA. Lue lisää aikaisemmasta postauksesta.
Tired Uncle Brewing Co.
Karamalmintie 2
Perustettu vuonna 2018
Vuosituotanto n. 60-65 000
litraa
Miksi kannattaa käydä paikan päällä: uusia oluita julkaistaan
säännöllisesti & vastapäisessä rakennuksessa on Tired Uncle's Taproom, josta saa pubiruokaa ja jossa järjestetään kaikenlaista ohjelmaa
Oktoberfestistä neulontailtoihin.
Väsyneet sedät eli Tired Uncle Brewing Co. sai alkunsa kaveriporukan vuonna 1998 perustamasta yhdistyksestä, jonka tarkoitus oli ylläpitää yhteyksiä kaverien välillä. Yhdistyksen perustamisaikaan väsyneet sedät oli vitsikäs ruuhkavuosia heijasteleva nimi, nyt yli 20 vuotta myöhemmin ei ehkä enää niinkään. Sedät olivat myös väsyneitä tylsiin oluisiin ja päättivät tehä ite paremmin.
Tired Uncle's Taproom |
Vaikka setien päätöksenteko oli kuulemma tarkoituksellisen hidasta, panimotoiminta sai alkunsa hyvin nopeasti, kun yksi porukasta vain ilmoitti ostaneensa toimintansa lopettaneen Radbrew’n laitteiston vuonna 2020. Se on sittemmin myyty eteenpäin ja nykyinen laitteisto on hankittu ANT Systemsiltä.
Maistetut oluet
- Sour Aunt Pitanga Sour Ale (fruited sour; 4 %): väsyneet sedät tulevat hyvin toimeen myös happamien tätien kanssa. Pitanga Sour Ale on julkaistu marraskuun alussa, mutta tämä erä jäänee ehkä ainoaksi, koska pitanga saapui tuskastuttavan pienissä pakkauksissa - ja alunperin brasilialaista, myös surinaminkirsikkana tunnettua hedelmää lisättiin oluterään noin 500 kg! Itse olut oli erinomaista ja varsin mielenkiintoista: vaikka olut oli kevyt, sen umamisesta, melkeinpä lihaisasta mausta tuli välillä mieleen tomaatti, välillä punaiset marjat, joskus tuntui häivähdys valkopippuria tai chiliä. Hapokkuus oli myös miellyttävän pehmeää.
-
Hazy Uncle New England Pale Ale (New England Pale Ale; 5,5 %): setien
ensimmäinen kaupallinen olut on edelleen tuotannossa ja miksipä ei, sillä
raikas, greippinen ja hedelmäinen olut toimii oikein hyvin.
- Roasted Uncle Amber Ale (amber ale; 5,3 %): karamellisuutta, paahteisuutta ja hieman pähkinää. Maku oli mukavan täyteläinen.
8-Bit Brewing
Karamalmintie 2
Perustettu vuonna 2016
Vuosituotanto noin 35 000 litraa
Miksi kannattaa käydä paikan päällä: Panimokoira Peach! Bardis! Pelihenkinen sisustus (kannattaa kurkata myös panimon puolelle) & panimo tarvitsee tukeasi juuri nyt.
Keran kolmas pienpanimo on pelihenkinen 8-Bit Brewing. Sen oluttuotannosta vastaa Jason Wolford, joka esitteli panimoa meille. Panimokoira Peach sen sijaan poistui taktisesti paikalta retkueen saapuessa. 8-Bit Brewing sijaitsi aluksi Hankasuontien teollisuusalueella Helsingin Malminkartanossa, mistä se muutti Keraan vuonna 2020.
Jason on muuttanut Suomeen Yhdysvalloista. Oluen panemisen hän aloitti autotallissaan, missä hänellä oli myös tapana pelata videopelejä. Siispä Keran panimo sisustettiin samaan tyyliin: siellä on hämärää, neonvalot valaisevat siellä täällä, hyllyillä on peliaiheista rekvisiittaa ja seinälle heijastuu jatkuvasti pyörivä video, joskus taustalla soi hypnoottinen ambient-henkinen musiikki.
Välikevennyksenä onnikkamme Keran hallien pihalla |
Panimon puolella on myös 8-Bitin tunnusmerkki Bardis, joka ei siis ole Dr.
Whon Tardis, vaikka siltä näyttääkin. Kaksi oluthanaa käsittävän Bardisin on
voinut bongata olutfestareilla, mutta meille taitaa jäädä ikuiseksi
arvoitukseksi se, onko myös Bardis isompi sisäpuolelta.
Jasonin tavoitteena on tehdä kevyitä, helposti juotavia oluita, sameat sumuoluet eivät ole hänen juttunsa. Oluiden nimissä on aina jokin peleihin liittyvä juju eli jos sen tunnistaa (Razident Evil! Ocarina of Lime!), voi myhäillä tyytyväisenä ja jos ei, nimi toimii sellaisenaankin.
Tällä hetkellä 8-Bit Brewing kaipaa apua myynnissä ja markkinoinnissa, sillä Jason ei kykene tekemään kaikkea itse. Jos tunnet pätevän myyntimiehen, joka voisi omistautua asialle, ota yhteyttä panimoon - tai jos haluat tukea panimoa muuten, käy ostamassa Survival Pack panimon kaupasta.
Maistetut oluet- Wheat Fighter (sitruunalla maustettu vehnäolut; 3,7 %): 8-Bitin kevyin olut, sitruksisen raikas ja lupauksien mukaan helposti kulauteltava, oikein mainio vehnäolut.
-
Cyberdrunk 2077 (sessio-IPA; 3,9 %): paljon makua pienillä
prosenteilla, sopii hyvin pitkiin pelisessioihin.
-
God Of Wort (kuivahumaloitu IPA; 5,3 %): suoraan tankista maistettuna
raikas, hedelmäinen ja mukavan katkera. Helppoa juotavaa.
Karvasmäki/Fallåker - Salama Brewing Co
Salama Brewing Co
Fallåker 1
Perustettu 2018
Vuosituotanto n. 115 000 litraa
Miksi kannattaa käydä paikan päällä: hyvät oluet & kesäisin terassi. Samalla voi myös poiketa läheisessä IKEA:ssa hankkimassa käteviä säilytysratkaisuja esimerkiksi juuri ostetuille oluille. Jos matka Espooseen tuntuu liian pitkältä (erään teorian mukaan matka Helsingistä Espooseen on pidempi kuin matka Espoosta Helsinkiin, koska Pasilan geometria on väärin), tuotteisiin voi tutustua myös SalamaNation-baarissa Eerikinkadulla.
Fallåkerissa sijaitsevan Salama Brewing Co:n perusti tamperelainen neljän kaveruksen porukka. Tampereelta ei kuitenkaan löytynyt sopivaa tilaa, joten sijainniksi valikoitui muutaman mutkan jälkeen Espoon Fallåker (tai Bemböle eli satujen Hölmölä) ja perustajat muuttivat Tampereelta pääkaupunkiseudulle. Nyt panimon tilat ovat jääneet pieniksi ja se etsii uutta paikkaa.
Salama Brewing Co. julkaisi ensimmäiset oluensa helmikuussa 2019, minkä jälkeen se on herättänyt huomiota kokeellisilla maustetuilla oluillaan ja rapsakoilla IPA-, NE(DI)PA-, DIPA- ja TIPA-oluillaan hapanoluita unohtamatta - monet muistavat ainakin runebergintortuilla maustetun oluen ja kesällä lanseeratun Vihreillä kuulilla maustetun hapanoluen. Panimo on saavuttanut suosiota myös kansainvälisesti, sillä tuotannosta myydään jo reilu kolmannes ulkomaille.
Panimo on panostanut alusta alkaen maun lisäksi visuaaliseen ilmeeseen, sillä se haluaa oluidensa erottuvan joukosta kauppojen hyllyillä. Graafisen ilmeen, mm. kaikki etiketit, on suunnitellut yksi panimon perustajista, arkkitehti Ville Saarikoski.
PS. Green Goozerista on tulossa vielä uusi erä joulua varten.
Maistetut oluet- UNTZ UNTZ UNTZ (Schwarzwaldin kirsikkakakulla maustettu imperial pastry stout; 10,5 %): yhdessä berliiniläisen Bräugierin kanssa tehty UNTZ UNTZ UNTZ julkaistiin samana lauantaina, kun kävimme kierroksella. Olut on petollisen helppoa juotavaa prosentteihinsa nähden, tosin se on myös kovin tuhtia kuten imperial stoutit yleensäkin, että sitä ei ihan ylettömästi kykene hörppimään.
-
Citra Overdrive X Chinook (NEPA; 5,5 %): sitruksinen, mandariininen
ja raikas hedelmäpommi. Erinomainen olut.
- Green Freaks (NZ TIPA; 10 %): ruohoa, ananasta, trooppista hedelmää ja greippiä. Alkoholia ei huomannut ja katkeruus oli kohtuullista.
Otaniemi - Fat Lizard Brewing ja Olarin Panimo
Fat Lizard Brewing
Betonimiehenkuja 8
Perustettu 2013
Vuosituotanto n. 1,1 miljoonaa litraa
Miksi kannattaa käydä paikan päällä: Alvar Aallon suunnitteleman rakennuksen pihalla on mallassiilo, jonka sai rakentaa Espooseen (mutta ei Helsinkiin CoolHeadille) & taproom.
Fat Lizard Brewingilla meitä opasti luova johtaja Topi Kairenius. Fat Lizard on Espoon ensimmäinen kaupallinen panimo ja kierroksen panimoista tuotannoltaan suurin. Se on ehkä myös kaunein, sillä monet muiden panimoiden edustajat kehuivat vuolaasti Fat Lizardilta saamaansa tukea.
Läskilisko syntyi kotipanimona vuonna 2013. Se toimi ensin Espoon Kiviruukissa ja julkaisi ensimmäisen kaupallisen oluensa, edelleen tuotannossa olevan 101 California Pale Ale:n vuonna 2015. Hype panimon ympärillä kasvoi nopeasti, samoin oluen kysyntä ja niin panimo muutti Otaniemeen vuonna 2017 ja moninkertaisti tuotantonsa.
Oman kaupan Fat Lizard avasi vuonna 2018 ja samana vuonna avautui kumppaniravintola Otaniemeen lyhyen matkan päähän. Nykyään kumppaniravintoloita on myös Helsingin keskustassa ja Herttoniemessä. Oma taproom/biergarten avautui kaupan yhteyteen vuonna 2020. Neljän kaveruksen panimona aloittanut Fat Lizard työllistää nykyään yli 20 henkilöä, mm. oman juristin ja laborantin, sillä he haluavat tehdä kaiken itse mahdollisimman kustannustehokkaasti.
Panimon laitteisto on muihin verrattuna omissa sfääreissään: suurin tankki on 12 000 litraa ja yhteensä tankkien koko on 140 000 litraa. Ei siis ihme, että Otaniemen tilat ovat jäämässä pieniksi ja panimo on todennäköisesti muuttamassa Niittykumpuun entistä suurempiin tiloihin ensi vuoden puolella, jos asiat sujuvat suunnitellusti. Panimolla on myös pieni koelaitteisto, jolla henkilökunta pääsee kokeilemaan oluen panemista pienessä mittakaavassa.
Suuren tuotantomäärän myötä Fat Lizard joutui kohtaamaan lainsäädännön kommervenkit ja tinkimään osittain periaatteistaan: viime vuonna panimon vuosituotanto ylitti 500 000 litran rajan, mikä jälkeen se ei enää saanut myydä yli 5,5 % vahvuisia oluita mukaan omasta kaupastaan. Vahvoja oluita saa nykyisin (vain) Otaniemen Alkosta ja tietenkin ne ovat ravintolamyynnissä mm. omassa taproomissa.
Myös maailman tapahtumat ovat tuoneet panimolle ikäviä yllätyksiä, esimerkiksi vuodesta 2017 saakka käytettyjä kokonaan avautuvia 360-tölkkejä ei ole saanut valmistajalta enää kesän jälkeen ja seuraavan kerran niitä saanee ehkä ensi vuoden lopulla.
Maistetut oluet-
Hoptimistic Beast (IPA; 6,6 %): yhteistyössä Yakima Chief Hopsin ja
Humlegårdens Ekolagerin kanssa tehty olut oli humalapommi. Siinä on
käytetty Magnumin lisäksi kokeellisia humalia, jotka tunnetaan tällä
hetkellä nimillä HBC 586, HBC 630 ja HBC 638. Hyvää oli, kokeelliset humalat
voi meidän puolestamme laittaa jatkoon.
-
Glow Plug (winter warmer; 5,4 %): tonkapavuilla ja kaakaonibseillä
maustetun talvioluen tämänvuotinen versio. Fat Lizard ei tee nimenomaisesti joulu- tai pääsiäisoluita, mutta sesonkiin sopivia oluita kyllä. Tumman maltainen, hieman paahteinen ja suklainen olut sopii
hyvin talvi-illan juomaksi.
Olarin Panimo
Metallimiehenkuja 8
Perustettu 2015
Vuosituotanto n. 240 000
litraa
Miksi kannattaa käydä paikan päällä: joka viikko uusia oluita
growlereissa & graffiteilla koristellussa taproomissa raikaa suomirap ja
hiphop (jos siitä tykkää).
Viimeinen panimokohde oli Fat Lizardin lähellä sijatseva Olarin Panimo. Siellä meidät vei tutustumiskierrokselle panimon jokapaikanhöylä Tatu Hämäläinen.
Myöskin kotipanimona aloittanut Olarin Panimo toimi ensin Espoon Pitkäniityssä, mutta muutti sieltä Otaniemeen vuonna 2017 ja moninkertaisti kapasiteettinsa. Tuotanto on vuosien aikana kasvanut huimasti: viiden vuoden jälkeen Olarin Panimo ylitti reippaasti sadantuhannen litran rajan, nyt tuotanto on kaksinkertaistunut siitä. Naapuripanimon ylittämä 0,5 miljoonan litran raja on sentään vielä turvallisen kaukana.
Koronan iskiessä Olarin Panimo otti ensimmäisenä growlerit (suoraan tankista täytettävät 0,75 litran pullot) käyttöön. Growler-myynti osoittautui suosituksi ja suosio jatkuu edelleen. Growlereissa myytävät oluet valmistetaan pienissä 500 litran kattiloissa, minkä ansiosta panimo voi laittaa (lähes) joka viikko myyntiin uuden growler-oluen. Oluet ovat yleensä (NE)IPAa, sillä vaikka esim. Nasty Granny ja Zesty Case ovatkin loistavia hapanoluita, growler-koossa hapanolut eivät oikein myy.
Growler-puolelta päätyy oluita myös vakituiseen tuotantoon; siellä syntyi myös Suomen parhaaksi olueksi viime vuonna valittu Runaway NEIPA.
Kuva oluttankeista, koska sinisessä valaistuksessa ei oluista saanut
kunnollista kuvaa |
- Barley Grind (pils; 5,3 %): suoraan tankista tarjoiltu pils on helposti juotava ja selkeäpiirteinen olut, josta odotetaan uutta kansansuosikkia Märichellon rinnalle
- Solemn Oat Stout (oatmeal stout; 5,5 %): aiemmin The Recommendation Beer -nimellä tunnettu olut tarjoiltiin myös suoraan tankista. Reseptiä on viilattu hieman ja tuloksena on kevyt, mutta maukas stout.
Olarin Panimon jälkeen osaa porukasta suuntasi vielä Sämpylän kyydissä Barskiin maistelemaan Etko Brewingin juhlaolutta, me suuntasimme tylsällä ja nykyaikaisella bussilla kotiin. Kiitos järjestäjille ja matkaseuralle!